středa 23. července 2014

Farm Sanctuary, Statek Naděje apod.

Dnes bych vám chtěla představit český projekt Statek Naděje. Jedná se o projekt inspirující se v zahraničí (Farm Sanctuary v USA, Santuario Gaia ve Španělsku nebo Hof Butenland v Německu).



Farm Sanctuary bylo založeno roku 1986, aby bojovalo za práva hospodářských zvířat a změnilo pohled veřejnosti na ně. V podstatě se jedná o farmy, na kterých jsou chována hospodářská zvířata, která byla zachráněna před smrtí a konzumací. Je na ně nahlíženo jako na kamarády a osobnosti, ne jako na potravu. Ostatně jeden ze sloganů FS zní: "Someone, not something", tedy "Někdo, ne něco", což mluví za vše.
Přeloženo z oficiálních stránek SF:
"V ideálním světě by nebyla potřeba žádných Farm Sanctuary. Nebyly by žádné farmy ani ohrady pro zvířata. Krávy, prasata, kuřata, krocani a ovce by se mohli svobodně procházet po pastvinách, spát na slunci, škrábat se na zemi a užívat si života. Se zvířaty na dnešních industrializovaných farmách je zacházeno jako se zbožím. Jsou nacpána ve skladištích, zavřená tak, že se skoro nemohou pohybovat a dokonce ani otočit. Jsou jim seřezávány zobáky, ocasy jsou kráceny bez anestezie. Lámou se jim kosti, protože jejich těla byla "nastavena" tak, aby rychle vyrostla a zvířata tak nemohou unést svou váhu. Hospodářským zvířatům je odepřen čerstvý vzduch, slunce, výživná strava, prostor k pohybu a svoboda projevit své přirozené chování. Tohle bující týrání milionů zvířat každý den je pro veřejnost neviditelné".

Mnohem víc se můžete dočíst na oficiálních stránkách. Mimo jiné si můžete koupit něco z jejich obchůdku nebo se dozvědět, jak je možné přispět a pomoci.

zde si můžete přečíst moc pěkný rozhovor o projektu "Někdo, ne něco". Hovoří se tam mimo jiné o tom, jak je důležité pochopit, že hospodářská zvířata nejsou žádní podřadní tvorové bez emocí a inteligence a že mohou být stejně dobrými kamarády a mazlíčky, jako jsou například psi a kočky.

Zde jsou k vidění fotografie zvířat před a po zachránění.


Statek Naděje je, jak již bylo řečeno, česká obdoba FS, která si klade za cíl vybudovat azyl pro hospodářská zvířata. Momentálně shání finanční prostředky, aby mohlo vybudovat místo, kde budou zvířata žít plnohodnotný život. Pokud chcete dostávat pravidelné info, jak se tento projekt vyvíjí, sledujte jejich FB stránku. Můžete se rovněž zapojit jako dobrovolníci.
Já osobně se moc těším, až se tento plán zrealizuje a já budu moct Statek Naděje navštívit.






Žádné komentáře:

Okomentovat