pátek 10. října 2014

Co se ve skutečnosti děje na velkofarmách a co jíme, když jíme živočišné produkty (3.díl: drůbež)

Tento díl se zabývá slepicemi. Řekla bych, že kuřecí maso je jedeno ve větší míře, než např. maso vepřové nebo hovězí, hodně lidí jí pouze kuřecí maso. Věřte, že po přečtení tohoto článku, vás přejde chuť i na něj.
Na úvod bych chtěla ještě zmínit, že (jak uvádí kniha Jejich jest království) jen ve Spojených státech je ročně zabito 8 miliard slepic. Pro srovnání: na Zemi žije přibližně 6 miliard lidí, dokážeme si tudíž snadno představit, o jak obrovská jatka se jedná. Znovu podotýkám, že kuřecí maso není uměle vytvořená hmota, která se vzala odnikud, ale pochází ze živého tvora, schopného vnímat bolest a strach!!

Kuřata

  • slepice velice rády pečují o svá kuřátka (mimochodem: věděli jste, že kuřátka si ráda hrají?), to je jim však na velkofarmách odepřeno; na velkofarmě se totiž kuřátka narodí v umělé líhni a poté jsou házena na běžící pás, přičemž plno jich spadne z pásu dolů, kde jsou obvykle rozdrcena, nikdo tyto slepičí miminka nezvedne...
  • kuřata jsou dále roztřízena podle pohlaví: oběma pohlaví jsou useknuty špičky zobáčků a drápy, budoucím chovným kohoutům dále řezají hřebínky; zbytek kohoutů je usmrceno, protože se k ničemu nehodí,  jelikož jsou nežádaným vedlejším produktem
  • smrt kohoutků obvykle probíhá tak, že jsou nacpáni do plastikových pytlů a udušeni, některé líhně volí snad ještě horší způsob: zaživa je nahážou do mlecích strojů a rozemílají na hnojivo...detaily této zrůdnosti si jistě domyslíte sami
  • zbavování špiček zobáčků taky není zrovna příjemná procedura, v zobáku má slepice totiž nervová zakončení, navíc je často useknutí provedeno špatně, malém kuřátko přivodí smrtelný šok nebo jim znemožní přijímat potravu
  • dále probíhá očkování: robotický přístroj kuře přidrží a do tělíčka je zaražena jehla, zde dochází k častým infekcím
Nosnice
  • omezený prostor a naprosté znemožnění pohybu je samozřejmostí, čím menší klec bude slepice mít, tím více zvířat se vleze do místnosti
  • klece bývají zhotoveny z pletiva a jelikož je slepice od přírody hrabavý pták, má potřebu hrabat, což jí na tomto pletivu způsobuje zranění pařátů
  • protože nemůže slepice chodit, slábnou jí končetiny, které se pak snadno lámou; to je způsobeno také tím, že jsou nuceny k velké produkci vajec, na jejichž tvorbu pak organismus spotřebuje všechen vápník v těle, vápník na kosti už tedy nezbude
  • vejce, které kupujeme, tak mají pěknou skořápku, avšak na úkor naprostého vyčerpání a zničení slepičího organismu
  • proti nemocem, které v přeplněném prostředí vznikají, jsou slepice dopovány antibiotiky, což má pro zemědělce své výhody: zvyšuje to nosnost
  • trus a moč v klecích se příliš neuklízí (jak by se to taky mohlo uklidit, při takovém množství?), vše tedy odtéká do jam k tomu určených; pach čpavku z moči dráždí sliznice horních cest dýchacích, zánět spojivek a vředy na rohovkách, ničí imunitní systém a proto jsou slepice náchylnější k různým chorobám
  • stísněný prostor způsobuje slepicím psychické poruchy: jelikož jsou potlačeny jejich přirozené pudy, tedy hrabání a klování, začne se u nich rozmáhat tzv.kanibalismus - slepice klovají své sousedy a škubou jim peří...řešení? zbavit je zobáků, což je pro slepici bolestivé!
  • genetická manipulace způsobuje rychlejší dospívání slepic, což je však provázeno větší nervozitou, která zase vede k tomu, že slepice klovou ještě více ostatní a snaží se uprchnout z klece, což je samozřejmě nemožné:  to vše vede k zešílení
  • slepice špatně snášejí horko, ochlazují se popelením, to však není v jejich kleci možné; dochází pak k selhávání imunity a úmrtí z přehřátí
  • při cestě na jatka už tedy slepice skoro nevypadá jako slepice: je opelichaná, na těle má nádory; z takových slepic se pak vyrábí masokostní moučka, kterou se krmí krávy, prasata a drůbež...hezký potravní řetězec, ne?

Brojleři 
(slepice chované na maso)
  • cílem je, aby vyrostli a nabrali na váze co nejrychleji, což má zase neblahý dopad na organismus zvířete: dochází k abnormalitám kostí, kroutí se jim nohy, mají křehké kosti, vykloubené obratle,... nemusím snad vysvětlovat, jaké bolesti tohle vše způsobuje
  • srdce a plíce se však vyvíjí pomaleji a tělo tak nestíhá okysličovat krev, srdce je namáhané a tak dochází k infarktům
  • do toho si připočtěme problémy s dýchacím ústrojím, způsobené obsahem čpavku ve vzduchu, který brojleři dýchají
  • čpavek rovněž způsobuje vředy a popáleniny na kůži, záněty spojivek, které vedou až k oslepnutí; farmáři však nevidí důvod pečovat o jejich zdraví, jelikož slepice i přesto všechno přibývají na váze

Jak to vypadá na jatkách?
Ptáci se pochytají do beden, kde jsou násilně vecpání, přičemž dochází k rozbití hlavy a zlomení křídel a nohou. Slepice jsou vyrvány z pletivových klecí, v nichž jim často uvíznou nohy. Dochází pak k odtržení končetiny i křídla. 
Nadměrně stresující záležitostí je rovněž přeprava na jatka. Mrznou nebo se přehřívají a hladoví, není potřeba jim totiž podávat jídlo a vodu, když budou stejně zabity. Dochází tedy k infarktům způsobeným hrůzou a vyčerpáním.
Poté dochází (nebo spíše má dojít) k omráčení ve vodě s elektrickým proudem, které však často zvíře neomráčí dostatečně. Následuje podříznutí hrdla (znovu podotýkám, že kvůli chybám to zvíře nemusí zabít) a dále vhazování slepic do nádrže s vařící vodou, aby byly zbaveny peří. 

Pár slov na závěr:
Sáhněte si do svědomí a zamyslete se nad tím, jestli vám svědomí vůbec dovolí nadále požívat živočišné produkty a podporovat tak tyto hrůzy, které se dějí.
Ve společnosti je běžné mluvit o koncentračních táborech jako o jedné z největších hrůz v dějinách, říká se, že takové utrpení se už nesmí nikdy opakovat. Ale ono se děje. Neustále, každý den, právě teď. Tak, jak trpěli lidé v koncentračních táborech trpí dnes na světě miliony zvířat, mnohé ještě hůř. Vnímavý člověk, který pociťuje soucit prostě nemůže konzumovat živočišné produkty, aniž by mu při pomyšlení na to, jakou cestou bolesti a utrpení se k němu produkt dostal, nebylo špatně. 
Bohužel, najdou se určitě i lidé sobečtí, kteří dají přednost voňavému steaku a smaženým vajíčkám, jen proto, aby měli sami požitek a aby se měli dobře a raději nechtějí vědět nic o tom, co se děje. Distancujeme se od bytostí jako jsou krávy, prasata, ovce, kozy a slepice, nevíme nic o jejich přirozeném chování, o tom, že i ony by dokázaly být stejnými přáteli, jako jsou nám psi a kočky. Nechceme to vědět. Někde ve skrytu duše totiž tušíme, že kdybychom to věděli, nedokázali bychom jim ublížit. Přitom se pohoršujeme nad týráním zvířat, která jsou nám blízká, na druhou stranu však tohle plně tolerujeme. Jak je to možné? Podle mě je to způsobeno tím, jak člověka naprogramuje společnost, tím, že mu vštěpuje do hlavy, co je dobré a co špatné a člověk, který málo přemýšlí nad svým jednáním nebo je prostě líný přemýšlet a vytvořit si k tomuto problému vlastní postoj a názor a bojovat proti špatnosti.
To, co se děje je zrůdnost, která se však netrestá, je brána jako samozřejmost a v chovu hospodářských zvířat na maso, mléko a vejce se točí peníze, pro které jsou mnozí schopni klidně i vraždit.

A pokud vás snad ještě tohle všechno nepřesvědčilo, pak se podívejte na tohle video, které ukazuje slepice zachráněné z klecového chovu, které se poprvé ocitnou na svobodě a mohou dělat věci, které jsou pro ně přirozené:protáhnout se, popelit se, stavět si hnízdo, poprvé uvidí slunce a ucítí čerstvý vzduch. Brečím ještě teď...

Budu ráda, když tento článek (respektive jeho 1.-3.díl) budete číst a šířit dál, ať se čím dál více lidem otevřou oči.

Žádné komentáře:

Okomentovat